top of page

Versiooniuuendus kalendrikuu keskel? Jah- see on võimalik!

Updated: Feb 10, 2022


Majandustarkvara uuendamine nädalavahetusel keset kalendrikuud? Kuidas nii? Ennekuulmatu!“ – selline oli mu esmareaktsioon idee peale viia läbi tarkvarauuendus keset kalendrikuud nädalavahetusel. Samas pärast mõningast kaalumist tundus see Nortali majandustarkvara versiooniuuendusprojektis (üleminekul Dynamics AX 2012 pealt Dynamics 365 Finance pilvelahendusele) täiesti tehtav ning isegi hea variant.


Ma ei mäleta, et ma oleksin seda avalikult kinnitanud, ent meenub, kui mu käest küsiti arvamust selle kohta, millal versiooniuuendust teha võiks ja ma vastasin: „Ükskõik, mis ajal“, ning see oli tehniline vastus tehnilisele küsimusele. Samas polnud see vastavuses harjumuspärase tavaga teostada üleminekuid kalendrikuu vahetustel. Hiljem mõistsin, kui kõik oluline info tuleb uude keskkonda üle ja kuu lõpetamist saab teha selliselt, et osad kanded on tekkinud vanas keskkonnas ja osad uues, siis miks mitte?


Kuna üheks nõudmiseks projektis oli ajalooliste andmete ülekandmine uude versiooni, siis rakendasime Microsofti poolt toetatud üleminekuprotsessi, mis võimaldab uue keskkonna käivitamiseks vajalikud andmed tuua vanast keskkonnast uude ülemineku hetkel. Tehes ligi aasta jagu eeltööd, mille hulgas oli nii täienduste üleviimine uude keskkonda kui ka teatud funktsionaalsuse muutmine tulenevalt kliendi soovist ning pilvearhitektuuri nõuetest, siis kujunes üheks oluliseks ettevalmistuseks ka keskkonna uuendamise ja andmete migratsiooni läbimängimine. See tähendas seda, et me katsetasime korduvalt terve keskkonna migratsiooni. Kuigi tavatööd jätkati esialgu veel vanas keskkonnas, andsid need eksperimendid meile infot selle kohta, mis vajab veel andmete üle toomisel täiendamist ning kui kaua võtab lõplik migratsioon aega.


Lõplik migratsioon sai teostatud pikal nädalavahetusel (reedene päev oli riigipüha), mis andis meile rahulikult aega ja lubas pühapäevasel päeval veenduda, et kõik on töö jätkamiseks uues keskkonnas esmaspäevaks valmis. Samuti andis see lisaaeg võimaluse vajadusel ümber otsustada, kui peaks mingitel põhjusel siiski vanasse keskkonda tagasi pöörduma. Kuna planeeritud migratsioon oli edukas, siis jätkuski töö Dynamics 365 Finance keskkonnas sellest kohast, kus see Dynamics AX 2012 keskkonnas pooleli jäi, sh

  • kõik (eelmisest keskkonnast pärit) vajalik info oli uues keskkonnas kättesaadav;

  • liidesed jätkasid oma igapäevast tööd sealt, kus see eelmises keskkonnas pooleli jäi;

  • ülekantud ja veel sisestamata töölehti sai üle vaadata ja sisestada.

„Otsus teha Dynamicsi versiooniuuendus koos kõigi andmete migreerimisega oli kahtlemata julge, aga tagasi vaadates kindlasti ainuõige samm. Eeldusel, et migratsioon õnnestub, tundus live’i tegemine kalendrikuu keskel hea mõte, sest raamatupidamises on see enam-vähem rahulik aeg. Saime koostöös DataCateringiga sellega väga hästi hakkama,“ ütles Nortali finantsjuht Evelin Koitmaa.


bottom of page